Blogg, I media, Sykdomstilstander

WHO vil halvere anbefalt daglig inntak av sukker.

I dag kan vi lese i VG at WHO vurderer å halvere anbefalt daglig inntak av sukker (du kan lese artikkelen HER). Dette er ikke for tidlig mener jeg, i og med at sukker  er noe kroppen ikke trenger og i overdreven bruk faktisk gjør oss fete og syke. Det finnes tilsatt sukker i nesten alt, fra leverpostei og majones til posesupper, tacokrydder og dipmix, så det får man i seg selv om man ikke bruker ekstra sukker i te, kaffe, på grøten og på frokostblandingen (som også inneholder masse sukker).

Sukker

  • En betegnelse på sukrose som utvinnes fra sukkerrør eller sukkerroer.
  • Raffineres til råsukker, farin, raffinade og melis.
  • Sukrose er et karbohydrat og består av monosakkaridene glukose og fruktose. Spaltes i tynntarmen og tas opp som monosakkarider.
  • Tilfører kroppen energi, men ikke andre næringsstoffer.
  • Sukker brukes som konserveringsmiddel, smaksforsterker, og gjør at maten holder på fargen.
    Kilder: Store medisinske leksikon, Helsedirektoratet

VG skriver: For en voksen person som får i seg 2000 kalorier om dagen, vil det si at ikke mer enn 200 kalorier bør komme fra sukker. En halvliter cola inneholder rundt 210 kalorier. Problemet er at de aller fleste spiser mye mer enn de anbefalte 10 % som er anbefalt i dag. Hva med de som drikker to cola hver dag i tillegg til usunn mat med mye sukker? Er det da rart at vi har en fedmeepidemi i store deler av vesten? Jeg spiser selv sukker med jevne mellomrom, en sjokolade, en rull mentos, litt smågodt… Poenget er at jeg begrenser inntaket i hverdagen, og hadde alle gjort det hadde ikke sukker vært noe problem men heller ett nytelsesmiddel en hadde kost seg med en gang eller to i uken uten å legge på seg og få uheldige konsekvenser for helsen av. En annen faktor er at folk sitter mer stille nå enn før,  noe som sammen med økt sukkerinntak blir et stort problem for helsen vår.

LB-Sukker_108127c

Min anbefaling er å bli litt mer bevisst på hva du spiser, les på pakningen og begrens sukkeret i hverdagen. Det finnes gode alternativer til sukker, både sukrin og stevia kan med god samvittighet brukes hver dag i matlagingen som erstatning. Lag det meste fra grunnen av, så vet du hva maten inneholder!

Husk at sukker er tomme kalorier, hvis du har lyst på noe søtt å spise bør du velge noe med næringsstoffer. Da blir du mettere og du får vitaminer og mineraler kroppen trenger på kjøpet, både fersk og tørket frukt og bær er gode alternativer men som med alt annet: med måte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.