Blogg

Laroche-smaking, er den ekstra 100-200 lappen verd det?

Jeg kjøper ofte Laroche Chardonnay L 2012 hvis jeg litt uinspirert skal kjøpe vin til  litt fransk ost, den er rimelig og grei til både ost og frukt. Men Laroche har jo mange forskjellige viner på Vinmonopolet fra rundt hundrelappen og opp til 500 kr, samtidig møtte jeg en representant fra Laroche på Onda på Aker Brygge i 2013 og lærte en del om selve vingården og vinen, så hvorfor kjøper man den samme vinen gang på gang? Vet ikke, utvalget i butikken kanskje, eller prislappen.

chablis-1_0

Laroche-vingården ligger i Chablis, ca 1. t. og 30 minutter med bil fra Paris. Den har historie helt tilbake fra 1850 og drives i dag av Michel Laroche. Måten de lager vin på er naturlig og i tråd med naturen, Laroche mener at vinen kan kun lages med de aller beste druene. Vinhuset bruker lite fat til vinene sine, så eikepreget som kamuflerer enkelte chablisviner er meget liten.

IMG_5337

Så var det disse to da, jeg tenkte jeg skulle sammenligne de for å se om forskjellen virkelig var så stor… Dette er altså vinen i starten av innlegget Laroche Chardonnay L 2012 og Laroche Chablis Premier Cru 2011 (jeg finner ikke igjen prisen da den ikke er til salgs mer, men tror det var nærmere 3- enn 200 kr).

IMG_5339

Fargen er nesten lik, den til høyre (Chardonnay L) er litt gulere.

Ellers så kjenner man at Premier Cru dufter litt mer blomster og har generelt mer kompleks lukt enn Chardonnay L som dufter søtere og veldig pæreaktig. Smaken av Premier Cru er mer elegant og gir bedre munnfølelse, det er mandel i både lukt og smak og har en rundere avslutning, mens Chardonnay L smaker mer eple og sitrus og har en lengre ettersmak av frukt.

IMG_5338

Konklusjon: Joda, Chablis Premier Cru er mer elegant og kompleks i motsetning til Chardonnay L som er enklere og har mer smak av frukt, men allikevel blir det ikke verd å bruke 150 kr ekstra om jeg bare vil ha en grei hvitvin til litt brie en mandagskveld… Skal man derimot gjøre litt ut av et måltid og “rive i litt ekstra” ville jeg nok velge en dyrere en.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.