Dessert, Mat, Matprosjekt, Middag, Spania, Vin

Smaken av Spania: Rioja, del 1.

I helgen fikk jeg endelig prøvd de første oppskriftene fra boken Smaken av Spania, prosjektet kan du lese mer om her. Første område er som du skjønner av overskriften den nordlige delen av Spania: Rioja, de fikk som første område i Spania DOC på vinen sin i 1991 og er regnet som det beste. Kanskje ikke så rart når det er funnet tegn på at det er produsert vin her helt fra romersk tid. Tradisjonelt er Rioja vinene en blanding av druene som er fra de tre områdene på bildet under. I rødvin er det Tempranillo, Gatnacha, Graciano og Mazuelo.

rioja

Ett sentralt preg på Rioja vin er eikepreget, spesielt med amerikansk eik som gir et vaniljepreg på vinen, det er for øvrig litt på tur ut og man ser at mange har begynt å bruke fransk eik i stedet. Når det gjelder klassifiseringen på vinen er den slik: Joven (som vi sjelden ser i Norge) har liten eller ingen lagring, crianza har 2 år hvorav minst 6 mnd i eik, reserva har minst 3 år hvorav minst 1 år i eik og gran reserva har minst 5 år hvorav minst 18 mnd i eik og minst 3 år i flaske.

Ving_rd_i_Rioja-dis_482528b

Maten i Rioja er preget av kjøtt, helstekt gris, lam, biff, og gryteretter passer godt til rødvinene fra området.

Jeg lagde to retter, en vegetarrett med hjemmelagd aioli og en kjøttrett med tomatsalat. I og med at det temaet for kvelden var spansk serverte jeg også en hel-spansk lunsj, serranoskinke, chorizo, manchego, spanske oliven og druer.

IMG_5450

Jeg serverte også denne Cavaen, men den kommer jeg ikke til å skrive mer om da det kommer i et eget innlegg sammen med seco-varianten fra samme produsent.

IMG_5451

Den første retten var som nevnt over en vegetarrett, Legumbres primaverales asados eller grillede vårgrønnsaker.

IMG_5456

Vinen som var anbefalt til var denne spanske rosevinen, Marqués de Cáceres Rosado 2012/2013.

IMG_5461 – Kopi

Vinen syns jeg var ganske spennende, jeg har ikke så god erfaring med rosevin, det vil si jeg liker det ikke så godt. Helt ok med et glass på sommeren og hvis det er inkludert på all inklusive på ferie, men ikke noe jeg kjøper mer enn 2-3 flasker av hvert år. Denne derimot kommer jeg faktisk til å kjøpe inn en flaske eller to til av til grillmaten i sommer.  Den lukter søte bær, jordbær kanskje, men smaker litt mildere. Den har altså et moderne tilsnitt, ung, lett og veldig lys.

IMG_5468

Dette var veldig godt til tross for at det er “grillet” inne, god sammensetning av grønnsaker og utmerket med god hjemmelagd hvitløks-aioli til.

Vinen som var anbefalt til rett nr. 2 er denne, Coto Vintage Crianza 2009.

IMG_5472

En helt grei rødvin med det typiske spanske eikepreget og et hint av vanilje. Smaker røde bær og har ett hint av søtt jeg ikke helt klarer å plassere. Passer for øvrig godt til maten den er anbefalt til: Lomo de cerdo al horno, grillet svin med tomatsalat.

IMG_5469

Jeg brukte indrefilet av svin i stedet for svinefilet, marinaden den skulle stekes i gjorde at retten ble utrolig smakfull og god!

Jeg må si at etter den første kvelden på prosjektet gleder jeg meg til å fortsette, det skal bli spennende! Mulig det blir en Spania tur i sommer, og da mener jeg fastlandsspania.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.