Økologisk, Italia, Musserende, Vin

Musserende vin fra Italia: Gamle vinhus (1 økologisk).

Da har vi hatt en liten smaking av musserende vin fra Italia igjen, temaet denne gangen var viner fra gamle vinhus. De to vinene som ble smakt var den økologiske Giol Prosecco Brut og Gancia Prosecco.

IMG_5545

Cantine Giol (Azienda Agricola Giol) er det eldste dokumenterte vinhuset i Italia med aner helt fra 1427.

img_001

Selv om Giol har rykte på seg for å produsere veldig gode musserende viner lager de også rød- og hvitviner av høy kvalitet. De produserer viner utelukkende med druer fra de historiske vinmarkene sine og  de fokuserer på å produsere viner med høy kvalitet og høyt fokus på å bevare naturen. De var en av de første produsentene som ble økologisk sertifisert  i 1993 og kan nå skryte av en av vinhusene med lengst erfaring innen dette feltet.

De tar på seg besøk både i slottet, den tilhørende parken og de gamle og nye vinkjellerne som ligger i Veneto-området nordøst i Italia!

gancia1

Vinhuset  Gancia ligger i likhet med Giol, nord i Italia, nærmere bestemt nordvest, og det var Carlo Gancia som i 1959 fant opp Moscato Champagne, den første italienske musserende vinen! Han hadde vært i Frankrike for å lære den tradisjonelle champagne produksjonsmetoden før han i 1850 kom tilbake til Italia og startet Fratelli Gancia. Ved å bruke den tradisjonelle franske produksjonsmetoden på de italienske moscato-druene fikk han ett produkt Italia tidligere ikke hadde sett, forløperen til proseccoen vi skal se nærmere på i dag.

Gancia tar også i mot besøkende, de har 8 rom og tar også på seg større arrangementer i ballsalen som har plass til 400.

Tilbake til Norge (selv om det er behagelig å drømme seg til Italias fantastiske mat og drikke), det er en lørdag i mars og de to vinene med spennende historie som jeg har skrevet ett lite utdrag om over skal smakes.

IMG_5543

Giolen har harde bobler som jeg føler ikke gir så god munnfølelse alene, den er muligens litt crispy..? Den har tydelig preg av eple og sitrus, mineral og våt sten er tilstede men er ellers litt anonym i smaken. Den går godt til tilbehør med litt smak.

Gancia er en helt annen vin, den er mer sødmefylt med hint av appelsin (perfekt til påske?) i tillegg til blomster. Den er frisk og lett og gir en mer behagelig munnfølelse enn Giol. Dette er en god vin både uten mat og med litt italiensk ost og kjøtt.

Her er ett matforslag hvis du vil servere musserende viner til lunsj:

IMG_5538

For flere tips se på dette innlegget.

Advertisements

4 thoughts on “Musserende vin fra Italia: Gamle vinhus (1 økologisk).”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.