Dessert, Lunsj, Mat, mellommåltid

Rabarbrakompott med vin.

Her kommer en oppskrift på rabarbrakompott lagd med vin, uten annet sukker enn det som er i vinen. Det er nå du bør begynne å utnytte denne plasskrevende veksten hvis du har en, hvis naboen har en så får du sikkert noen stilker, det er ikke så mange (hvert fall av den yngre generasjonen) som bruker den som nyttevekst mer. Personlig begynte jeg å bruke den litt i fjor, jeg fant en oppskrift på rabarbrakompott med rosèvin i ett av mine favoritt magasiner Mat & Vin og fant ut at jeg skulle lage noe av planten som sto i hagen stedet for å irritere meg over den.

Bilde 27

Rabarbra kommer opprinnelig fra Sentral-Asia og kom til Europa på 1700-tallet. I Norge dyrkes rabarbra i hager, i veksthus og på friland. Rabarbra er egentlig en grønnsak, men blir brukt som en frukt. Dette fordi dens kjøttfulle og saftige stilker er ideell til kompotter, safting og sylting. Planten består av flere lange, kraftige og saftige stilker som vokser ut fra en rotstokk. Rabarbra har en syrlig smak som skyldes et høyt innhold av oksalsyre og eplesyre. Det finnes flere sorter rabarbra og de med røde stilker har lavere syreinnhold enn de grønne. Fra Frukt.no

Den inneholder mye kostfiber som er bra for fordøyelsen og er en kilde til kalsium, ikke minst er den gratis hvis du har den i hagen eller får plukke hos noen. Rabarbraen er også kalorifattig i motsetning til mye frukt, derfor passer den bra til å lage litt søte desserter av også, jeg kommer tilbake med flere oppskrifter på det.

Når det gjelder rabarbrakompotten er dette litt på slumpen eller gefülen om du vil. Du trenger:

  • Rabarbra
  • Vin, en litt søtere type som rosèvin eller en riesling spätlese.
  • Sukrin gold eller sukrin+
  • Noen jordbær
  • Eventuelt litt ekte vaniljepulver/frø

Plukk noen stilker med rabarbra, 10 tynne eller litt noen mindre hvis de er tykkere. Rens de (skjær av topp og bunn og riv av skallet) og skjær i biter på ca. 2 cm. Så legger du bitene i en kjele med ett par-tre jordbær (eller mer) og hell på den aktuelle vinen så det nesten dekker det. Kok opp og mos det litt med en skje etter hvert, når det blir en “gugge” så smaker du til med sukrin og har eventuelt i vanilje. Så lar du det småputre til det blir så tykt som du har lyst på, husk å smak på underveis, det har en tendens til å bli litt syrlig igjen hvis du lar det stå å koke en stund.

Server med for eksempel en god brie og hjemmelagde knekkebrød, kompotten er god både kald og lunken.

IMG_5989

Si gjerne i fra om du har en god rabarbra oppskrift!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.