Blogg, Lunsj, Mat, Matprosjekt, Middag, Spania, Vin

Smaken av Spania: Andalucia.

Tid for et nytt kapittel i Spaniaprosjektet; det er sydlige Andalucia som står for tur, hvis du vil lese om de andre områdene kan du gjøre det her.

Den spanske regionen Andalucia som ligger helt sør består av  Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga and Seville. De er kjent for tyrefekting, flamenco og ikke minst sherry som vi skal se nærmere på. Sherryen blir produsert i det såkalte sherry-trianglet, Sanlúcar de Barrameda, El Puerto de Santa Maria og Jerez de la Frontera.

turismo-andalucia

Sherry er en sterkvin hvor basisen er helt vanlig hvitvin av tre druer: palomino, moscatel og pedro ximenez. Hvitvinen blir så forsterket av druebrennevin slik at alkoholprosenten stiger over 15%.

Det er flere typer sherry:

  • Fino er den tørreste og blekeste av de tradisjonelle typene sherry.
  • Manzanilla er en variant av fino sherry, laget i områdene rundt San Lucar de Barrameda.
  • Amontillado er sherry som først har blitt lagret under flor, et hvitt belegg som dannes på toppen av væsken under gjæring. Resultatet er mørkere enn fino, men ikke så mørk som oloroso.
  • Oloroso er en sherry-variant som har vært lagret og oksidert lengre enn fino og amontillado, noe som gir en mørkere og fyldigere vin.
  • Palo Cortado er en sjelden type sherry som har fått forhøyet alkoholinnhold, og har blitt lagret uten flor. Den utvikler likevel egenskaper som ligner på amtillado, med noe av fylden til oloroso.
  • Sweet Sherry (Jerez Dulce på spansk) lages ved å tilsette Pedro Ximénes eller muskatellvin til en av de foregående typene.
  • Cream sherry er en vanlig type søt sherry.

Jeg bestilte La Gitana Fino Clasica da jeg skulle lage litt mat fra dette området, jeg må ærlig innrømme at jeg ikke har smakt sherry før, men det er en første gang for alt! Maten som jeg valgte fra boken var ristet paprika (pimientos asados) og potetkaker med serranoskinke (panqueque de patatas con jamon serrano), det var en del retter til men det var mest sjømat (blekksprut osv.), derfor ble det kun disse i Andalucia-kapittelet.

IMG_6252

Ristet paprika er for så vidt enkelt, men det kan være litt vanskelig å vite når de er ferdig stekt og når de er kalde nok til å skrelles. (Ja, jeg har brent fingrene ved flere anledninger, det har litt med tålmod å gjøre også.) Men det er egentlig bare å steke hele paprikaer i ovnen, avkjøle de i plastpose og dra av skinnet. Da har paprikaen forandret seg til søte og aromatiske biter. Det sto ikke krydder i oppskriften i det hele tatt men jeg hadde på litt olivenolje, salt og pepper før servering allikevel.

IMG_6253

Potetkakene med serranoskinke var egentlig like enkle som paprikaene, selv om de siste jeg stekte var penere enn de første, skarp læringskurve på teknikken altså. Matretten består av poteter, serranoskinke, hvitløk, fersk rosmarin, olivenolje og krydder. Revet potet blandes med de øvrige ingrediensene og stekes i kaker, imens smaker du på sherryen…

IMG_6259

Som sagt har jeg aldri smakt sherry før, det tok litt tid å venne seg til sterkvinen (som ikke var så annerledes fra portvinen, hva er egentlig forskjellen bortsett fra den opplagte PORTugal faktoren?), hvert fall til mat, man kan fort få litt promille om man glemmer seg å drikker den like fort som vanlig vin! Men den var i og for seg spennende, litt mer konsentrert enn en hvitvin og hadde toner av epler og nøtter med en elegant tørrhet. Ikke minst passet den godt til fingermaten!

Dette var to gode retter som jeg kommer til å bruke ved andre tapas-anledninger, jeg gleder meg til å fortsette på spaniaprosjektet!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.