Spania, Vin, Vin-Onsdag

Vin-Onsdag: Spansk Rosèvin med druen Bobal!

Ukens vin er som overskriften tilsier en spansk rosèvin med en spesiell drue; Bobal. Vinen heter for øvrig Bobal deSanjuan 2013 og det første som slo meg var at dette er en vin med en spesielt rød, innbydende og flott farge! (Her slår kvinnegenet inn)

IMG_6687

Litt om druen først, Bobal er en druevariant av druen  Vitis Vinifera som er en typisk middelhavsdrue. Bobal har sitt utspring i  Utiel-Requena regionen i Valencia og har navnet sitt etter det latinske bovale eller på engelsk bull`s head og relateres til formen på druen. For meg er druen ukjent (til nå), og etter litt research kan jeg puste lettet ut, den er ikke så kjent internasjonalt heller, til tross for at den faktisk er Spanias 3. mest brukte drue..! 1. plass er for øvrig Tempranillo, og 2. Airèn (har ikke hørt om den heller).

bobal-spanish-grape

Grunnen til at Bobal er såpass kjent/mye brukt i Spania men relativt ukjent internasjonalt er muligens fordi den ble brukt hovedsakelig til bulkviner (vin som ikke er tappet på flaske ved salg, men som kan kjøpes av for eksempel en butikk og blandes før den blir tappet på flaske og solgt) i Sør-Spania. Nå har derimot seriøse vinmakere tatt druen til seg og utnytte dens potensiale til kvalitetsviner! På vinmonopolet er det i skrivende stund 20 viner med druen Bobal i seg, noen med 20%, andre som vinen som er ukens vin har 100% Bobal.

IMG_6689

5.te generasjon av familien Valsangiacomo med Bruno Murciano, Jean Marc Lafage og Modesto Frances ble utfordret til å lage en vin som var typisk for Bobal druen og presentere det internasjonale markedet, resultatet var blant annet Bobal deSanjuan. De innledet et samarbeid med alle bøndene i området rundt landsbyen San Juan, en landsby omgitt av vinmarker med èn drue. Gjetter du hvilken? Produsentene av vinen fokuserer på tradisjonelle metoder samt å respektere naturen og terroiret.

Vinen er som sagt av 100% Bobal, vinmarkene er opp til 80 år gamle og vokser på kalkstein.

IMG_6691

Aromaen er litt svak men man kjenner tydelig at det er en del røde bær og noe syre. I smaken kjenner man tydelig bringebær, krydder og litt gress. Den er veldig frisk, begynner med hint av sødme og har relativt mye syre i avslutningen for min gane. Jeg syns det er spennende å kjenne på en ny type vin med en, for meg, ukjent drue. Jeg syns syren er litt fremtredende i starten men man blir vant til den og det er en god drikkevin. Den passer også godt til lyst kjøtt, jeg smakte på den til svin og det var ingen mismatch selv om den muligens hadde vært bedre til fisk og sjømat!

2 thoughts on “Vin-Onsdag: Spansk Rosèvin med druen Bobal!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.