Cøliaki, Diabetikermat, Dietter, Kosthold, Lavkarbo, Mat, mellommåltid, Paleo, Supermat

Salte og søte mandler.

Mandler er supersunt, jeg merker det faktisk godt i de periodene jeg “glemmer” å spise mandler – da får jeg lett kramper i beina (dette på grunn av at jeg da får i meg mindre magnesium). I dag skal jeg vise dere en smart metode for å få i seg mer mandler; nemlig å ha både salt- og søtmandler stående fremme!

Men først litt om næringinnhold i mandler, en håndfull (ca. 28 gram) mandler inneholder:

  • Fiber: 3.5 gram.
  • Protein: 6 gram.
  • Fett: 14 gram (hvor 9 g. er enumettet).
  • Vitamin E: 37% av dagsanbefalingen.
  • Mangan: 32% av dagsanbefalingen.
  • Magnesium: 20% av dagsanbefalingen.
  • De inneholder også en god mengde kobber, vitamin B2 (riboflavin) og fosfor.

Alt dette er fra en liten håndfull mandler og gir ca. 161 kalorier og 2,5 g fordøyelige karbohydrater. Det er også viktig å notere seg at 10-15% av kaloriene i mandler ikke absorberes i tarmen da fettet er for vanskelig å få tilgang til og brutt ned.

Du kan lage de to nøttetypene likt, her koker jeg vann til saltmandlene mens jeg rører i søtmandlene. Oppskriften på de søte godbitene finner du her.

Oppskrift saltbakte mandler:

Kok opp 200 gram vann tilsatt 3.5 ss grovt salt (kvernsalt funker også). Kok til saltet er oppløst før du har i 200 gram mandler og lar å stå å trekke under lokk i ca. 15 minutter. (Ta av platen)
Hell vannet av mandlene og bak de på et bakepapir i ovnen på 150 grader i ca. 20 minutter til vannet er dampet vekk.
Vips, sprø og salte mandler.

Der har du mandler å knaske på enten du har lyst på noe salt eller noe søtt!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.