kveldsmat, Lunsj, Luxemburg, Mat, Matprosjekt, Vin, Vintips

AOP Langres og vintips.

I dag skal vi se på en spennende ost, dere skal også få tips til hva dere kan servere til. Både som tilbehør og i glasset.

AOP Langres er en upasteurisert rødkittost fra Langres i Frankrike. Nærmere bestemt kommer den fra området Champagne-Ardenne. At den ligger i dette musserende vindistriktet er også en grunn til måten den skal serveres på som dere skal få se lenger ned…
Osten er produsert på kumelk og har eksistert siden 1600-tallet og fikk AOP status i 1991.
Den litt sære skorpa på osten kommer av at den er badet i saltvann flere ganger i lagringsprosessen.

Den kan brukes til salat eller til ostefatet. Gjerne med litt nøtter, salte knekkebrød, skinke osv. Men det er flere unike måter å servere den på… Den har nemlig et hull i midten!

Og der heller man selvfølgelig Champagne eller Cremant! Jeg har også sett at man kan ha Cognac eller brandy i hullet å tenne på før servering! Men, hva drikker man til? Man kan servere en rødvin fra Burgund, eller… Champagne eller Cremant såklart!

Mannen bak Louis Picamelot Les Terroirs Cremant de Bourgogne het selvfølgelig Louis Picamelot, han var en av de første i byen Rully som lagde musserende vin.
Cremantene hans høstet stor suksess og noen av flaskene hans var faktisk med på de første ekspedisjonene til Antarktis med Paul-Emile Victor på 40-tallet.
I løpet av 40- og 50-tallet fikk han to svigersønner som ble med i firmaet og på 70-tallet begynner også hans første sønn å jobbe for Louis.
I 1975 kommer appellasjonen Cremant de Bourgogne som erstatter Bourgogne Mosseux.
På 80-tallet begynner hans andre sønn i firmaet og blir manager, samme tiår begynner de å eksportere vinen de lager.
Suksessen fortsetter og på 2000-tallet investerer de i et steinbrudd som de gjør om til vinkjeller, de kjøper også opp nye vinmarker i området og vinner flere priser.

Picamelot skiller seg fra mange Crémant-produsenter ved at de vinifiserer både enkeltvinmarker som Terroir de Chazot i Saint-Aubin, og at vinen lagres på bunnfallet i lengre tid (fra 18mnd til 48mnd), dette bidrar til økt kompleksitet og dybde.
Fokuset ligger alltid på kvaliteten av basevinene, og enkelte lagres på brukte eikefat i 9mnd før annengangsgjæring på flaske.

Vinen er produsert på Pinot Noir (39%), Chardonnay (41%) og Aligoté (20%), druene er håndplukket.
Vinen har en aroma av sitrus, fruktige hint av eple og pærer, mineraler og et godt toastpreg. Den er rund og syrebalansert, fruktig med god balanse og mineraler og gjær i avslutningen. En meget godt vellaget Cremant, godt kjøp.

Disse Cremantene er også årgangsviner da det ikke brukes reserve i de, kun årets druer.

Ost og vin der altså, to av mine favoritt ting i livet!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.